مقاله

نزاع قدرت در حکومت سلجوقی به روایت سلجوقنامه ظهیرالدین نیشابوری

چكيده ساختار حکومت سلجوقي (590-431 ق) به لحاظ شركت نهادها و كنشگران مختلف در بستر فعاليت­هاي سياسي، شاخصه ­هايي دارد كه در مقايسه با ديگر حکومت­ها و سلسله­ هاي ايراني پس از اسلام در نوع خود بي­نظير است. سلجوقنامه ظهيرالدين نيشابوري بر خلاف متن موجزش،…
پنج شنبه, 21 مرداد 1395

پژوهش‌های دکتر روی پرویز متحده در تاریخ عصر میانه ایران

دکتر روی متحده استاد تاریخ دانشگاه هاروارد است. او در سال 1970 از پایان‌نامه دکترای خود با عنوان «اوضاع اداری حکومت آل‌بویه» زیر نظر دکتر همیلتون گیب و ریچارد فرای در دانشگاه هاروارد دفاع کرد. دکتر متحده در طی سی سال گذشته دروس بسیاری در…
سه شنبه, 24 فروردين 1395

روابط مذهبی و قومی آل‌بویه در شیراز در قرن پنجم هجری

قاضی، وزیر و داعی اسماعیلی روابط مذهبی و قومی آل‌بویه در شیرازدر قرن پنجم هجری / یازدهم میلادی درباره اهمیت شیراز به عنوان یکی از مهمترین پایتخت‌های آل‌بویه در زمان حکومت آخرین امرای این سلسله آل‌بویه مطالبی نوشته شده که تاکنون به طور دقیق مورد بررسی قرار…
پنج شنبه, 15 بهمن 1394

ساختار نظامی حکومت آل‌بویه در پژوهش عالمانه باسورث

پروفسور ادموند کلیفورد باسورث (1306-1393) (1928-2015) یکی از برجسته‌ترین مورخان و خاور‌شناسان انگلستان و متخصص مطالعات ایران‌ و جهان عرب است. باسورث مدرک کارشناسی خود در رشته‌ تاریخ را از دانشگاه آکسفورد و مدرک کارشناسی ارشد و دکترای خود را در همین رشته از دانشگاه…
یکشنبه, 24 اسفند 1393

شاخصه های علمی در تعریف تاریخ میانه ایران چیست؟

  محققان علم تاریخ هنوز تعریف دقیقی از تاریخ میانه ایران که موضوع مطالعه و بررسی ما در این تارنما است ارائه نداده‌اند و به همین خاطر دامنه زمانی تاریخ میانه ایران همچنان حدود و مرزهای دقیق و مشخصی ندارد. برای آن که تاریخ میانه…
دوشنبه, 17 آذر 1393

جامع‌التواریخ رشیدالدین فضل‌الله، شاهکاری در نگارگری عصر میانه ایران

 ورود مغولان به ایران با تغییر در ساختارهای اجتماعی، فرهنگی و هنری همراه بود. هنر نگارگری و نسخه‌پردازی که با مصور کردن مضامین داستان‌های حماسی شاهنامه و تاریخی مورد توجه ایلخانان مغول همراه بود از جمله موضوعاتی است که نیاز به توجه به بررسی و…
پنج شنبه, 20 شهریور 1393